TERMÉKEK

ÖNNEK AJÁNLJUK

JANA Holt-tengeri mamut csomag

JANA Női szépség csomag ELFOGYOTT!

-21%

JANA Holt-tengeri életérzés csomag

Szakvélemény NISIM termékek

New Hair Biofactors klinikai vizsgálata

 

Készítette:
A.J. Farmilo, Ph.D.
M.A. Stratis, R.T.
H.L. Minuk, M.D. F.R.C.P.(C) A.B.I.M

Megjelent a Medical Post 29. számának 61. oldalán 1993. 08. 24.-én

 

Összegzés

A jellegzetes férfikopaszságban különböző mértékben érintett 148 résztvevő bevonásával végeztek kutatást, hogy egy teljesen természetes összetevőkből álló oldat hajnövesztő hatását meghatározzák.

A résztvevőkről fénykép készült és a kezdeti hajmennyiséget egy a kopaszodó területen található 2,5 centiméter átmérőjű részen vizsgálták. Öt hónapnyi kezelés után a részvevőket újra lefényképezték és ugyanazon a területen vizsgálták a fejbőrt. Az eredmények azt mutatják, hogy a vizsgálatban részt vevő férfiak 85,7 százalékánál történt 30%-os vagy nagyobb hajnövekedés. Ha pontosabban kiértékeljük a százalékos növekedéseket, akkor az eredményeket három különböző csoportba sorolhatjuk:

 

  • Jelentős újranövekedés
  • Mértékletes újranövekedés
  • Nincs változás

 

A vizsgált csoport 40,8%-a mutatott jelentős újranövekedést és a kezelést megelőzően készített fényképet összehasonlítva az öt hónapos kezelés után készített képpel 100 %-os vagy még ennél is nagyobb mértékű növekedés volt tapasztalható a végső hajmennyiségben. Ennél a csoportnál átlagosan 193,7%-os volt a növekedés (472 és 102 %-os szélsőértékekkel).

A férfiak 44,9%-ánál mérsékelt volt a haj újranövekedése (30-100%-os javulás), náluk az áltagos növekedés 61,5% volt.

 

A résztvevők maradék 14,3 százalékánál átlagosan 6,7 %-os újranövekedés tapasztalható. Ők tartoznak a harmadik kategóriába (nincs változás).

 

A résztvevőknek legalább egy üveg szert kellett alkalmazniuk havonta (tehát a vizsgált öt hónap során ötöt) de megengedett volt, hogy többet használjanak, ha úgy kívánják. Nem volt kimutatható azonban számottevő előnye annak, ha havonta több mint egy üveggel használtak. Következtetésünk tehát az, hogy az összetevők stimuláló hatása havi egy üveg felhasználásával maximalizálható. A vizsgálatban résztvevők 24-68 életév közöttiek voltak, 38,7 éves átlagéletkorral. Az életkor egyáltalán nem befolyásolta a haj újranövekedésének képességét.

 

Összegzésképpen a vizsgálatból arra következtetünk, hogy a kopaszodó férfiak legalább 80%-ának hajnövekedésére van stimuláló hatással a természetes növényi kivonatokat tartalmazó oldat. Megállapítható, hogy a kopaszodás korai szakaszában nagyobb eredmény érhető el, de jelentős fejlődés tapasztalható a kopaszság összes fokozatában. A terméknek van egy optimális fogyasztási mennyisége, az életkor pedig nem befolyásolja a kiváltott reakciókat.

 

Bemutatás

A hajnak ugyan nincs alapvető szerepe abban, hogy az ember egészséges-e vagy sem, de a pszichoszociális jelentőségét nem szabad alábecsülnünk. Egy nőnek a haj jelentheti nőiességének koronáját, egy férfinek pedig a férfiasság és erő jelképe lehet.

 

A férfiak kopaszodásának visszafordításával évszázadokon át a tudomány különösebben nem foglalkozott. A Minoxidil (Rogaine néven ismert) és a Diazoxid nevű szerek már megmutatták korábbi vizsgálatokban, hogy visszafordítják a kopaszodást, igaz csak a vizsgált páciensek kis százalékánál.

Ez a vizsgálat azonban demonstrálta a természetes összetevőkből álló, hajnövekedést stimuláló oldat biztonságosságát és hatékonyságát. A szer társítva van egy kezeléssel, ami egy fejbőr tisztításból és komplett masszázsból áll.

 

Páciensek és módszerek

164 Toronto környéki kopaszodó férfit vizsgáltak a klinikán. Miután beleegyezésüket adták a vizsgálathoz, feltérképeztük egészségügyi múltjukat, hány éve kopaszodnak és ezek szerint lettek szétválogatva. Azok a páciensek, akik bármiféle kortikoszteroidot, citotoxikus hatóanyagokat, vagy akármilyen másféle hajnövesztő szert, mint például minoxidilt használtak kizártuk a vizsgálatból.

Nyílt vizsgálatot folytattunk. Minden férfi insturkciókkal lett ellátva és aprólékosan meg lett mutatva, hogyan kell alkalmazni a speciálisan összeállított fejbőr tisztítót és a csak növényi összetevőkből álló oldatot. Miután ezekkel megvoltak, minden férfit lefényképeztek egy nagy felbontású Minolta "instant pro" fényképezőgéppel.

 

A helyiség ragyogóan ki volt világítva egy közeli fejbőr és hajvizsgálathoz. A fényképezőgép pontosan 25 cm-re lett beállítva a kopaszodó vagy ritkuló területtől és elölről, felülről és messzebbről lett lefotózva, ahogy az szükséges. A résztvevők megvárták amíg a kép elkészül és aláírták a sajátjukat.

 

Adminisztráció és adag

A természetes összetevőkből álló oldatot ingyen kapták a résztvevők. Mindenki kapott egy 250 ml-es alkohol alapú, természetes összetevőkből álló oldatot és egy 250 ml-es különlegesen kialakított mélytisztítót. Mindenki egyénileg és alaposan lett tájékoztatva a helyes használatukról.

Kiértékelés és osztályozás

 

A kezelést megelőzően készített képek ki lettek értékelve. Mielőtt elkezdték a kezelést, egy 2,5 cm átmérőjű kört rajzoltak a kopaszodó területre, mindig nagyon közel ahhoz a területhez, ami a legjelentősebb hajveszteséget mutatja. A kezdeti hajmennyiség megszámlálása egy négyszeres nagyítólencsével történt, ami egy kerek fluoreszkáló lámpára lett állványozva.

 

Egymástól függetlenül ketten kétszer számoltuk meg (Stratis és Farmilo - a kutatás vezetői) és a két számolás átlaga lett statisztikai célokra felhasználva. A haj a 2,5 cm-es területen lett megszámolva, beleértve a körkörös határvonalat. Az utolsó számolás a kezelés ötödik hónapjának lejárta után történt. Az első fotózásnak megfelelő kritériumoknak megfelelően határozták meg a 2,5 cm-es terület pontos helyét a fejbőrön és ugyanazt az eljárást alkalmaztuk, hogy megszámoljuk a hajgyökereket, beleérteve a leírt körön belül illetve a határvonalon levőket is.

 

Az öt hónapos kezelési program következtetése szerint a fotókat a következő kategóriák szerint csoportosítottuk:

 

A 0 osztály lett az, amelyik nem mutatott változást a kezelés előtti fotóhoz képest.1-es osztály lett, ahol mérsékelt változás volt tapasztalható az eredeti képhez képest.2-sel azt az osztályt jelöltük, ahol jelentős haj-újranövekedés volt megfigyelhető az első képhez képest.

 

Eredmények

A 164 résztvevőből 11-en lettek kizárva, mert nem jelentek meg a második fotózáson és nem használták a szert. Négyen lettek kihagyva, mert helytelenül használták a fejbőr tisztítót és az oldatot is, és egy ember kimaradt, mert elköltözött egy másik országba. A maradék 148 résztvevő minimum kétszer használta naponta, öt hónapon keresztül a természetes összetevőkből álló oldatot, úgy ahogy az elvárt volt a vizsgálathoz.

 

Néhány résztvevőnél már két hónap múlva hajnövekedést lehetett megfigyelni. A harmadik hónaptól jelentős számban jelentkezett mértékletes hajnövekedés; vékony pihék és sötéten színezett, ideiglenes és végső hajak voltak megfigyelhetőek. Érdemes megjegyezni, hogy a vékony pihék bár szemmel láthatóak, nem jelentek meg a fotókon. Így mind a mennyiségi és minőségi bevallásban benne van néhány ideiglenes és/vagy végső haj.

 

Milyen kritériumok alapján elemeztük az All Natural Compound Oldat eredményeit?

A következő paraméterek voltak használva, hogy a haj újranövésének nagyságát osztályozni tudjuk:

30%-nál kisebb ideiglenes és/vagy végleges hajat "nincs változás"-nak könyveltük el. A mérsékelt növekedési csoportba tartoznak azok, akiknek az ötödik hónap végén készült fotóját összehasonlítva az eredetivel azt tapasztalhatjuk , hogy nagyobb, mint 30%-os volt a haj újranövekedése és akár a 100%-ot is elérte. Az utolsó csoport, amit létrehoztunk, a jelentős növekedést elértek csoporja. Ez a csoport mutatta a legjobb fejlődést a vizsgálat során, az ő hajnövekedésük 100%-os vagy még annál is nagyobb.

 

Az All Natural Compound Oldat válasza a kopaszságra

Bár a mennyiségi és a minőségi értékelést egymástól függetlenül végeztük erős korreláció van a két csoport között. Mindenekfölött minőségileg a csoport 88%-a mutatott valamennyi fejlődést. Mennyiségileg vizsgálva a csoportot, 85.7% mutatta a hajnövekedésnek valamely fokát. (95%-os biztonsággal)

 

A minőségi csoporttal ötvenből 6 férfinél nem volt változás (0 kategória), az összesből 12%-ot mutat. A mennyiségi csoportban (98 résztvevő), 14 férfi, vagy 14.3 % nem mutatott változást a hajnövekedésben. Az átlagos hajnövekedés ebben a csoportban 6.7% volt. Tehát a legtöbben mutattak valamennyi változást, de csak elenyészőt.

A mérsékelten fejlődő minőségi csoport (1 katerória) 16 résztvevőből állt, vagy 32%. A minőségileg vizsgált csoportban 98 férfiból 44-en estek bele a 30%-100% os osztályba. Ez a férfiak 44.9 %-át jelenti. A növekedés mértéke 32%- 98%-ig terjedt, ami 61.5%-os átlagot jelöl.

 

A jelentős növekedést mutató minőségi csoportban (katerória 2) 50-ből 28 résztvevőnél, vagy 56 %.

A mennyiségileg vizsgált csoportnál a jelentős újranövekedést (nagyobb, mint 100%) mutató férfiak száma 98-ból 40 volt, vagy 40.8%. Ezeknek a férfiaknak 100%-os vagy nagyobb volt a hajszámainak növekedése. A hajszálnövekedés mértéke 102%-tól 472%-ig terjedt, ez átlagosan 194%-os növekedést jelent. Ezeknek a férfiaknak és nőknek a fotói jelentős kozmetikai változásokat mutatnak, ami nagyon jól egyezik a minőségi megállípításainkkal.

 

A haj újranövekedésének mintája

Azoknál a férfiaknál akik az öt hónap alatt jelentős hajnövekedést értek el, a vizsgálat alatt havonta készített fotók alapján kirajzolódik a haj újranövekedésének sablonja. Az első számlálható hajszálak a 10-12. hét után jelentkeztek és először a koronavonalban, vagy a fejcsúcson fedeztük fel. További kezeléseket követően a haj újranövekedése megfigyelhető volt a kiritkult vagy kopasz területek szélein is.

 

A hajnövekedést a fronto-temporal területen 16-20 hét kezelés után fedeztük fel, és ez a terület tűnik a legellenállóbnak a mai napig tartó növekedésben.

 

Életkor és reakció közötti összefüggés

A 176 résztvevő átlagos életkora 38.7 év volt. Az áltag életkorok a saját csoportjuknak megfelelően a következőek: ahol nem volt változás, 41.8. A mérsékelt változást tapasztaltaknál 36.7.

A legfiatalabb résztvevő a vizsgálatban 24 éves volt, a legidősebb 68.

Az életkor és a kiváltott reakció között nem volt korreláció.

 

Tárgyalás

Ez a nyílt vizsgálat bemutatta 148 olyan férfi hajnövekedésének reakcióját, akik egy természetes összetevőkből álló oldattal lettek kezelve a kopasz vagy ritkuló területein a fejbőrüknek.

A kezelési program tartalmazott egy állandó fejbőr tisztítást a természetes kivonatú fejbőr tisztítóval és kezelésenként minimum 5-10 mililitert a természetes hatóanyagokból álló oldatból legalább kétszer egy nap. Az adatok azt mutatják, hogy az öt hónapos kezelés alatt a hajnövekedés jelentősen, hozzávetőlegesen 85%-kal emelkedett.

 

A vizsgálat módszertana magába foglalja, hogy az eredmények nem csak a természetes összetevőjű oldatnak köszönhetőek, hanem az egész kezelési programnak.

 

Korábbi minoxidil (Rogaine) kutatásokból kiderült, hogy a hajnövekedésben szerepet játszó placebo hatás mértéke 10-15%. A mértékletes újranövés kategóriájába kerüléshez szükséges minimum 30%-os növekedési küszöb kizárja a placebo-hatásra bekövetkezett változás értékelését.

 

Megpróbálták összefüggésbe hozni a reakciót (akkor is ha nincs változás, mérsékelt vagy jelentős változásnál) néhány alkotóelemmel. A vizsgált alkotóelemek közül egyik sem mutatott erős összefüggést, bár néhány irányvonalat feljegyeztek. Az eredményekre nem volt hatással az, hogy a páciens hány éve szenvedett hajritkulástól, illetve volt kopasz. Habár meg kell jegyezni, hogy a kopaszodás időszaka egy olyan adat volt, amit a résztvevők adtak meg, nem lehet pontosan ellenőrizni. Tehát ez becslésen alapul, így nem egészen megbízható adat. Eme bizonytalanság kiküszöbölésére az eredményeket csoportokba soroltuk. Nem volt olyan csoport, amely erősebb korrelációt mutatott volna az eredményekkel.

 

Ez a csupán természetes összetevőkből álló oldat sokkal hatásosabbnak tűnik a minoxidilnál (Rogaine) és nincsenek mellékhatásai. Alanis vizsgálata megmutatta, hogy a "2% Minoxidil" készítmény megfelelően alkalmazva, 20 hét után 24 %-kal növelte meg a hajmennyiséget. Ez a vizsgálat 89%-os növekedést mutatott ugyanabban az időben. A fejbőr különböző területein mért különbségek miatt, ezek az eredmények nem közvetlenül összehasonlíthaóak, de egy lakossági vizsgálat során Alanis eredményei azt mutatták, hogy 83 résztvevőből 34-46-nál (48%) nem tapasztalt növekedést 24 hét után, amíg a mi eredményeink szerint 98 résztvevőből 14-nél (14%) nem volt hajnövekedés 20 hét után.

Így a következtetésünk az, hogy a termék kopaszság esetén stimulálja a haj újranövekedését és ezenfelül a férfiak több, mint 85%-a reagál majd kedvezően a kezelésre.

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk